گالوانیزه چیست؟
گالوانیزه فرآیندی است که در آن لایه نازکی از پوشش روی بر سطح قطعات آهنی و فولادی با غوطه ور شدن قطعه در یک حمام مذاب روی اعمال می شود تا از خوردگی سطح فولاد جلوگیری شده و آن را در برابر شرایط محیطی شیمیایی و رطوبتی مقاوم سازد.
یکی از انواع روشهای گالوانیزاسیون، گالوانیزه گرم است که فرآیند آن شامل سه مرحله اصلی آماده سازی سطحی، گالوانیزه گرم و بازرسی کیفی می باشد:
در مرحله آماده سازی سطحی، قطعات باید در هنگام غوطه ور بودن به طور معلق بوده و جابجا شوند. سطح آنها باید از هر گونه آلودگی مثل گریس ، روغن و …. پاک شود. تمامی سطوح قطعه باید به صورتی باشند که در جریان محلول های شستشو قرار گیرند. در مرحله گالوانیزه قطعات برای آماده سازی برای برداشتن زنگ و سایر آلودگیها در حمام اسيد كلريدريك غوطه ور می شوند. سپس در حمام گرم كلريد امونياكي روي قرار گرفته و به مواد آن آغشته شده تا براي انجام واكنش با مذاب روی آماده شوند.
بعد از تست و آزمایشات لازم و تایید قطعه توسط کارشناسان کیفی، قطعه فلزی به وان گالوانیزه گرم منتقل میکنند. سپس در حمام روی مذاب با دمای 450 تا 460 درجه ی سانتیگراد غوطه ور میشود . آنگاه مذاب روی با سطح فولادي واكنش داده و لايهاي نازکی از آلياژ روي – آهن كه پيوند بسيار قوي با سطح فولاد برقرار كرده بر روی آن تشكيل ميشود. سپس قطعه برای سرد شدن در دمای محیط قرار می گیرد. در مرحله آخر روی جامد اضافی که با شره گیری اولیه جدا نشده و همچنان متصل به قطعه باقی مانده، به وسیله ی سوهانکاری دستی یا سنباده زنی برقی جدا می شود.
در مرحله بازرسی کیفی قطعات بر طبق استاندارد ASMTM A123 مورد بررسی قرار می گیرند که شامل تصاویری از کیفیت ظاهری قطعه، فرم تکمیل شده ضخامت سنجی، گزارش تست چسبندگی پوشش و تاییدیه نهایی است.
میلگرد گالوانیزه چیست؟
میلگرد گالوانیزه(Rebar Galvanize) میلهای باریک با سطح مقطع دایره است که از جنس فولاد با روکش گالوانیزه ساخته می شود. این مقطع فولادی در مقاوم سازی سازه به عنوان تقویت کننده بتن در صنعت ساخت و ساز بسیار کاربرد دارد. میلگرد گالوانیزه از ترک خوردن بتن و زنگ زدن اسکلت فلزی جلوگیری می کند. همین امر موجب برتری آن نسبت به میلگرد اپوکسی است. همچنین در کامپوزیتها به علت اتصال محکم و چسبندگی بالا با زمینهی بتنی پر مصرف است. میلگرد گالوانیزه به دو شکل گالوانیزه آجدار و گالوانیزه بدون آج هستند. این میلگردها به صورت کلافهای بزرگ در اندازههای 6 تا 12 متری تولید و به بازار عرضه می شود. میزان مقاومت میلگرد گالوانیزه در برابر خوردگی 40 برابر بهتر از میلگردهای بدون پوشش گالوانیزه است.
از خواص مکانیکی میلگرد گالوانیزه می توان موارد زیر را نام برد:
- استحکام کششی بالاتر از 600 مگاپاسکال
- استحکام تسلیم بیشتر از 355 مگاپاسکال
- افزایش طول بالاتر از 16%
- کاهش سطح مقطع کمتر از 40% نباشد.
- انرژی ضربه بیشتر 31 ژول
تیرآهن گالوانیزه(Galvanized sheet) ورقی آهنی است که با لایه نازکی از فلز روی پوشنده شده است. این پوشش موجب مقاومت آن در برابر خوردگی و زنگ زدگی در شرایط محیطی نامناسب میشود. این پوشش یکنواخت در سطح آهن، باعث تغییر میکروسکوپی اتمهای سطحی آن میشود. به این ترتیب مقاومت تیرآهن در برابر اکسید شدن افزایش می یابد. فرآیند تولید ورق گالوانیزه به روشهای مختلفی قابل انجام است. هزینه تولید آهن گالوانیزه به نسبت سایر روشهای مقاوم کردن آهن در مقابل خوردگی و زنگ زدگی پایین تر است.
دیگر مطالب ما:
به طور کلی در بیشتر کارخانهها انواع ورق آهن به دو روش گالوانیزه گرم و الکتروگالوانیزه ساخته می شوند. هدف از تبدیل ورق های فولادی به آهن گالوانیزه افزایش طول عمر آن است. پوشش گالوانیزه آهن را در برابر ضربه و فرو رفتگی محافظت کرده و حتی زاویهها و گوشههای آن را نیز پوشش می دهد. تیرآهنهای گالوانیزه به راحتی و با اسپری کردن آب قلیایی و یا یک پارچه آغشته به آن کاملا قابل پاک شدن هستند. ورق گالوانیزه در صنعت ساختمانسازی، کشاورزی، حمل و نقل، صنعت مخابرات، صنعت خودرو و آب و برق مورد استفاده است.
بیشتر بخوانید: گالوانیزه گرم سازههای نبشی و ناودانی
روش گالوانیزه گرم برای تولید تیرآهن گالوانیزه رایج ترین روش گالوانیزاسیون است. کاربرد گسترده ای در صنعت ساخت و ساز دارد. در این فرآیند ورق آهنی را در حمام روی با دمای حداقل ۸۱۵ درجه فارنهایت (۴۳۵ درجه سانتی گراد) قرار می دهند. از ویژگیهای این روش تولید می توان به دوام، طول عمر، در دسترس بودن، تطبیق پذیری، پایداری و زیبایی اشاره کرد.
ورق آهن در سه نوع متفاوت تولید می شود که عبارتند از:
- ورق گالوانیزه رنگی
- ورق آلوزینگ
- ورق گالوانیزه معمولی
طول عمر پروفیلهای گالوانیزه، حتی در شرایط نامساعد محیطی که احتمال خوردگی و زنگ زدگی وجود دارد بیش از ۷۰ سال است. این ورق های فولادی با قرار گرفتن در معرض آب نیز، بیش از ۲۰ سال عمر می کنند.